Om Årets Bok!

Att ”tillsammans med svenska folket hylla boken” var vår ambition när vi instiftade utmärkelsen Årets Bok under våren 2016.

Juryn, som består av Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer nominerar varje år 12 st titlar utifrån ett antal uppsatta kriterier. När nomineringarna sedan är avslöjade är det upp till dig som läsare att rösta på just din favorit.

Kriterier för nomineringarna:

  • Hög språklig kvalitet
  • Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
  • Tilltala en bred läsekrets
  • Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
  • Utgiven på svenska under 1 maj – 30 april respektive år.

Vinnare 2021

”Jag är oerhört glad över priset och vill tacka alla som röstat på Stöld! Det betyder extra mycket att vinna eftersom det är läsarna som har röstat. Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig.” sa Ann-Helen Laestadius när det stod klart att det var hon som var vinnare av Årets Bok 2021.

Vinnaren-åretsbok-2020

Vinnare 2020

När Årets Bok avgjordes för femte året fick det sin första utländska vinnare.

Det var Delia Owens som 2020 vann läsarnas hjärtan och med boken Där kräftorna sjunger. En vacker och gripande roman om Kya som redan från sex års ålder tvingas överleva på egen hand i North Carolinas vilda kustlandskap. Med åren växer hon upp till en skönhet och två olika män dras till henne. Så sker ett mord i våtmarken och bybornas fördomsfulla blickar vänds mot ”träskflickan”…

Stina vinnare

Vinnare 2019

Med sin debutbok Silvervägen vann Stina Jackson folkets kärlek och knep vinsten i Årets Bok 2019.

Här ser ni juryns motivering till nomineringen:

Unik och starkt berörande spänningsroman som etsar sig fast.

Niklas vinnare

Vinnare 2018

”Det kändes väldigt oväntat. Faktum är att redan nomineringen var oväntad. Jag har fått höra att boken att boken är svår att placera genremässigt, magstark, skriven i fel kronologisk ordning och med ett konstigt språk. Men jättekul, såklart!”
Det säger Niklas Natt och Dag själv på frågan vad han tänkte när han fick veta att boken 1793 vunnit Årets Bok.

Men trots alla ”felen” med boken så var det alltså den som fick flest röster och kammade hem Årets Bok-statyetten 2018.

Alex vinnare

Vinnare 2017

Alex Schulmans gripande bok Glöm mig, om att växa upp med en alkoholiserad mamma tog både kritiker och läsare med storm.

2017 vann han Årets Bok och han är fortfarande den av vinnarna som fått flest röster av alla.

”Jag minns förra året när Martina Haag vann. Glad för hennes skull, så klart, men också en liten glänta av mörk avundsjuka djupt inne i mig. Jag har aldrig fått ett litterärt pris. Har aldrig fått pris över huvud taget, så det är klart att jag är glad över att jag i alla fall är i närheten av ett!” var Alex reaktion på beskedet att boken Glöm mig var nominerad.

Martina vinnare

Vinnare 2016

”Ärligt, starkt och laddat om misstankar, tvivel, otrohet och smärtan i att bli bortvald. Författaren balanserar skickligt mellan nattsvart sorg och befriande humor i denna berättelse om en kvinnas mödosamma väg tillbaka.” löd juryns motivering till Martina Haags bok Det är något som inte stämmer. 

Martinas personliga och gripande gestaltning av att bli bedragen och lämnad fick flest röster av läsarna och stod som vinnare 2016 när Årets Bok delades ut för första gången.

Dela sidan med dina vänner →