Om Årets Bok!

Att ”tillsammans med svenska folket hylla boken” var vår ambition när vi instiftade utmärkelsen Årets Bok för fem år sedan.

Juryn, som består av Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer nominerar varje år 12 st titlar utifrån ett antal uppsatta kriterier. När nomineringarna sedan är avslöjade är det upp till dig som läsare att rösta på just din favorit. Du kan rösta en gång om dagen ända fram till 23 augusti.

Kriterier för nomineringarna:

  • Hög språklig kvalitet
  • Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
  • Tilltala en bred läsekrets
  • Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
  • Utgiven på svenska under 1 maj 2019 – 30 april 2020

Vinnare 2019

Med sin debutbok Silvervägen vann Stina Jackson folkets kärlek och knep vinsten i Årets Bok 2019.

Här ser ni juryns motivering till nomineringen:

Unik och starkt berörande spänningsroman som etsar sig fast.

Vinnare 2018

”Det kändes väldigt oväntat. Faktum är att redan nomineringen var oväntad. Jag har fått höra att boken att boken är svår att placera genremässigt, magstark, skriven i fel kronologisk ordning och med ett konstigt språk. Men jättekul, såklart!”
Det säger Niklas Natt och Dag själv på frågan vad han tänkte när han fick veta att boken 1793 vunnit Årets Bok.

Men trots alla ”felen” med boken så var det alltså den som fick flest röster och kammade hem Årets Bok-statyetten 2018.

Vinnare 2017

Alex Schulmans gripande bok Glöm mig, om att växa upp med en alkoholiserad mamma tog både kritiker och läsare med storm.

2017 vann han Årets Bok och han är fortfarande den av vinnarna som fått flest röster av alla.

”Jag minns förra året när Martina Haag vann. Glad för hennes skull, så klart, men också en liten glänta av mörk avundsjuka djupt inne i mig. Jag har aldrig fått ett litterärt pris. Har aldrig fått pris över huvud taget, så det är klart att jag är glad över att jag i alla fall är i närheten av ett!” var Alex reaktion på beskedet att boken Glöm mig var nominerad.

Vinnare 2016

”Ärligt, starkt och laddat om misstankar, tvivel, otrohet och smärtan i att bli bortvald. Författaren balanserar skickligt mellan nattsvart sorg och befriande humor i denna berättelse om en kvinnas mödosamma väg tillbaka.” löd juryns motivering till Martina Haags bok Det är något som inte stämmer. 

Martinas personliga och gripande gestaltning av att bli bedragen och lämnad fick flest röster av läsarna och stod som vinnare 2016 när Årets Bok delades ut för första gången.

Dela sidan med dina vänner →